Coach Mentale Inzetbaarheid

ARBEIDSGELUK

Coachen van mentale inzetbaarheid  is een voorwaarde voor arbeidsgeluk.  Niet alleen van jezelf maar ook van  collega‚Äôs en leidinggevenden. Bovendien draagt het  bij aan duurzame inzetbaarheid.  Wacht dus niet te lang met het inzetten van coaching gericht op mentale inzetbaarheid als er signalen zijn van overspannenheid, stress, burn-out of bore-out.

Door coaching gericht op mentale inzetbaarheid volgens model gebaseerd op de matrix-strategie ben je na een paar coachingsgesprekken in staat om zelf je mentale inzetbaarheid op op te bouwen. De matrix-strategie is bedoeld voor de empowerment van medewerkers maar ook die van leidinggevenden. 

Er zijn twee soorten inzetbaarheid:
1. Fysieke inzetbaarheid 
2. Mentale inzetbaarheid

Er zijn dan ook twee soorten verzuim:
1. Fysiek verzuim: in de vorm van absentie
2. Mentaal verzuim: bij mentaal verzuim ben je wel aanwezig, maar je bent niet in staat om je werk goed te doen, omdat je last hebt van vermoeidheid, uitputting, irritatie, emotionele labiliteit, cynisme en somberheid.

Mentaal verzuim is een veel groter probleem dan fysiek verzuim. Het is alleen minder zichtbaar en iets wat niet zichtbaar is moeilijk te managen. Bovendien is mentaal verzuim besmettelijk. Het is demotiverend voor anderen. Als anderen merken dat je langzamer werkt en minder presteert, dan moeten zij harder werken en meer presteren. En dat kan het arbeidsklimaat ernstig verzieken.